Biográfia

Fekete Gy. Viktor (Békéscsaba, 1983. –) autista zenész, előadóművész, képzőművész, érdekvédelmi aktivista. Autizmusa és szenzoros integrációs zavara miatt gyakran küzd kimerültséggel és depresszióval, ezért ritkán lép fel nyilvánosság előtt. Művészi munkái az önkifejezés lehetőségén túl terápiás segítséget is jelentenek számára.

Gyermek- és fiatalkora

Békéscsabán született és nőtt fel. Szülei még gyermekkorában elváltak, édesanyja egyedül nevelte, testvére nincsen. Különc gyermek volt, elveszett, magának való. Rajzolás iránti érdeklődése hamar megmutatkozott. Képzőművészeti tanulmányait magántanároknál kezdte, majd grafikusi és marketinges szakmai végzettségeket szerzett. 18 évesen kapta meg első gitárját, azóta írja és adja elő dalait. Több zenekar tagja volt már gitárosként, basszusgitárosként. Hitbéli indíttatásból az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tanult lelkész szakon, végül katekétaként diplomázott le. Gyülekezeti szolgálatait már egyetemi hallgatóként megkezdte. Édesanyja halála után Budapestre költözött, azóta ott él.

Előadóművész

Egyetem mellett évekig járt gyermekkórházakba bábművészként, majd Felhőtlépő művésznéven lépett fel mesemondóként és dalnokként. Ebből nőtte ki magát később a színházi műsora, ahol meséit, személyes történeteit, verseit adja elő, sokszor ének- és gitárkísérettel. Előadásaiban különleges módon keveri a vidám és drámai elemeket, gyakran mindenféle átmenet nélkül lépve egyik végletből a másikba.

"A drámai és a humoros részeket közvetlenül egymásba fűzöm, így az egész egy érzelmi hullámvasúttá válik. Ha az előadásomon két kézzel markolod a zsebkendőt, de utána azt mondod, hogy örömmel jönnél máskor is, akkor elértem a célomat."

Ez a fajta kettősség jellemző a személyiségére és gondolataira is. Saját fiatalkoráról írt "Az Élet sűrűjében" című darabjában őszintén beszél küzdelmeiről, depressziójáról és mindarról, ami erőt ad számára.

Zenész

Már fiatal korában kísérletezett a zenével, de nagyon sokáig nem mert énekelni mások előtt és került minden nyilvános fellépést. 18 évesen kezdett kórusban énekelni, majd amikor megkapta első gitárját, elkezdte megzenésíteni korábbi verseit. Dalaiban melankólikus gondolatait, törékenység-érzetét, valamint játékos fantáziáját és hitét énekli meg. A zene fontos, szinte terápiás szerepet tölt be az életében. Egy-egy dallal fel szokott lépni rendezvényeken és színpadi darabjaiban, teljes koncerteket azonban ritkán ad.

Képzőművész

Szabadidejében Viktor Valaki néven készíti rajzait. Vizuális látásmódjára jellemző a misztikusság és a hétköznapok találkozása. Szeret elmélyedni az apró részletekben. Kedvelt eszköze a tustinta és az arany festék.

autista érdekvédő

30 évesen kapta meg a diagnózist Asperger-szindrómájáról (amely az autizmus spektrumzavar egy formája). Több érdekvédelmi csoportnak volt tagja, majd létrehozta az Autista Vagyok nevű youtube oldalt, amelynek Oravecz Lizankával azóta is szerkesztője és szereplője. A videók készítése mellett jelenleg tapasztalai szakértőként tartanak érdekvédelmi előadásokat.

megánélete

Feleségével 2016-ban házasodtak össze, gyermekük nincsen. Magánéletére a zárkózottság jellemző, szabadidejét inkább elvonultan, alkotással tölti. Kevés barátja van, ritkán jár társaságba. Bár jó kommunikációs készség jellemzi, társaságban könnyen kimerül. Lelkészi munkatársként, igehirdetőként és zenei szolgatársként három budapesti gyülekezetben végez rendszeres szolgálatot.

Amúgy kedves ember.

Tagja a Mensa Hungariqa egyesületnek.

Tényleg kedves ember.

Van macskája is.